Social Icons

Pages

Monday, 4 June 2012

Al-Kisah Mahasiswa #AmanKampusKenyalang Dan Tuak.Kelmarin, deligasi Aman Kampus telah ke Rumah Panjang Ngaluang di Saratok Kuching untuk membawa meseg Aman Kampus ke seluruh pelusuh bumi Sarawak.

Sebaik sahaja mereka ni tiba di sana, Tuai Rumah dan ketua-ketua bilik di Tumah Panjang Ngaluang telah stanby tunggu mereka. Aku dimaklumkan hal ni pun dari kawan aku yang pergi ke sana..dalam perbualan kami aku hanya sempat cakap kat dia 'masaklah ko minum air tuak...jaga diri elok-elok geng...' perbualan kami terputus kerana network coverage tak berapa elok kt sana. Mungkin mereka tak bawa patung DIGI ke sana kot...


Untuk pengetahuan korang, minuman TUAK ni sebenarnya adalah adat dan tradisi masyarakat Iban untuk diberikan kepada para tetamu yag bertandang ke rumah panjang. 

Kenali TUAK..
Tuak (beras) ialah sejenis minuman masyarakat kaum Iban pada masa dahulu. Biasanya Tuak diperbuat daripada sejenis beras dipanggil "Beras Pulut". Beras tersebut akan di rendam bersama air di dalam tempayan atau dikenali sebagai "Tajau". Proses tersebut akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua minggu sebelum ia boleh diminum dan beras tersebut juga akan menjadi sejenis makanan dipanggil "Nasi Tapai". Namun pada masa kini proses pembuatan tuak berlainan sedikit iaitu selain dibuat menggunakan beras pulut, ia juga dicampur dengan gula pasir supaya rasanya manis. 

Biasanya Tuak akan dihidangkan pada perayaan tertentu seperti perayaan Gawai Dayak, Gawai Hantu, Gawai Burung dan sebagainya. Selain daripada masyarakat Iban, terdapat juga masyarakat lain seperti Bidayuh, Orang Ulu juga membuat tuak dengan cara mereka sendiri. Tuak juga boleh membawa kesan yang mudarat seperti mabuk, khayal, muntah sekiranya diminum berlebihan. -http://ms.wikipedia.org/wiki/Tuak

Bagi aku, Masyarakat Iban ini sangat baik kerana mereka sanggup meninggalkan kepercayaan adat resam mereka semata-mat mahu menghormati kepentingan masyarakat 1 Malaysia yang lain. Susah beb nak cari masyarakat seperti IBAN ni yang sanggup ketepikan adat resam mereka semata-mata nak jaga kepentingan ramai. 

Kita ambil contoh masyarakat MELAYU dan CINA. kalau korang p raya rumah Anwar Ibrahim tapi tak ada kuih raya....comfem rasa lainkan...mesti korang rasa dia kedekutkan...mesti korang terfikir kemana duit rasuah banyak-banyak diakan?? 

Begitu jugalah kalau korang beraya ke rumah Lim Guang Eng...cuba korang bayangkan LGE sediakan buah DURIAN untuk gantikan LIMAU..comfem korang akan cakap dia ni SESATkan...

begitulah masyarakat IBAN yang kebiasaannya bagi TUAK kepada tetamu tetapi depa tukar TUAK kepada air BERKARBONAT...biar pun nampak janggal..tapi mereka lakukan kerana kepentingan Masyarakat 1 Malaysia yang lain...Malah, aku pun dimaklumkan bahawa Deligasi Aman Kampus ke sana turut membawa nasi bungkus mereka sendiri untuk makan di sana..masyarakat IBAN tidak sakit hati pun Aman Kampus bawa nasi sendiri...asalkan mereka makan bersama-sama seperti satu keluarga besar dengan juadah masing-masing...

Cukuplah setakat ini aku share sedikit sebanyak bagaimana tuan rumah menghormati tetamu dan tetamu juga harus hormati tuan rumah..jangan jadi macam Nga Kor Ming setan gondol..datang rumah orang pakai kasut..inilah CINA DAP yang biadap...MCA baik je......No comments:

Post a Comment